lördag 21 augusti 2010

Hej Tobias,

Själv bodde jag på båt i åtta år, i Stockholm, och det var helt suveränt bra.

Min båt var en gammal pråm som Skanska hade haft när de byggde Ölandsbron, så det var som en stor tvålkopp på 16 x 5 m med ett tvåvåningshus på ca 135 m², inte så mycket båt alltså utan mycket hus, ingen motor. Alla bekvämligheter, dusch, bastu, kök, tvättmaskin, etc.

Men i de två marinor som jag bodde i under tiden fanns alla upptänkliga olika båtboenden, från vanlig båt, till pontonbåtar, till gamla bogserbåtar och före detta militära båtar till den typ jag hade.

Ett billigt husbåtsboende är pontonvarianten, ett "normalt" hus på ett par pontoner, det finns en del beg. och är man händig så går det att bygga själv.

Några saker som man bör kolla upp/tänka på:
* Marinor som tar emot husbåtar? Om det är mer hus än båt, och boende, så är det få marinor som välkomnar dessa. Måste kollas upp innan.

* Kan du vara skriven där? Inte alla (dvs få) kommuner tillåter att man skriver sig på sin husbåt.

* Om du har en plats för båten, hur gör du med vatten och latrin? Bor du i bräckvatten/saltvatten måste du få färskvatten på något vettigt sätt och du får knappast dumpa latrin i sjön - kräver tank som du kan få utsugen.

* Kolla upp försäkringar, ett ständigt problem för husbåtsägare. Är det en normal båt kan man förmodligen ha en båtförsäkring med någon specialare för att ha den i sjön året runt. Är det ett fartyg kan man klassa in den som ett fartyg hos sjöfartsverket och kan försäkra den. Andra varianter på husbåtar kan vara knepigare. Själv hade jag en vanlig hemförsäkring som täckte delar, men inte allt.

Ekonomi - det blir trots allt inte helt billigt, man behöver el, hamnplats, vatten/avlopp, båt. I klass med en lägenhet.

Dock som sagt suveränt, själv bodde jag i Stockholm, på Mälarsidan (sötvatten), och kunde ta jollen in till gamla stan. På sommaren tre steg ut på altanen och direkt i vattnet, bastun stod på altanen... Sightseeingbåtarna presenterade husbåtsboendet när de åkte förbi. På vintern blev det lugnt när det var is, skridskoåkare kom förbi altanen och pratade. Ett par dagar om våren var det hysteriskt märkligt ljud i båten - det var när isen gick och skrovet masserades av tusentals små isbitar.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar